PLACA DENTARA
“Este o placa gelatinoasa
O pelicula vascoasa
Ce pe dinte se lipeste
Si cu timpul se-ntareste
TARTRU e de-aici-nainte
Sub gingie si pe dinte
Este un rau permanent
Ce evolueaza lent.”
Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Printr-o tehnica de periaj corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare nu doar se previne aparitia cariei dentare si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar.
Nu amanati detartrajul pe motiv ca tartrul “solidarizeaza dintii”. Daca dintii sunt mobili, tartrul, impreuna cu microbii din el, au determinat acest lucru, iar prin amanare, boala evolueaza. Nu o data am intalnit pacienti care imi spun ca nu mai vor sa-si faca detartraj pentru ca din cauza acestuia li se misca dintii. Nu detartrajul este cauza, din contra, tartrul este acela care provoaca acest lucru. Tartrul este una din cauzeleparodontopatiei. El trebuie indepartat o data la sase luni.
Tartrul poate fi supragingival sau subgingival. Ritmul de formare a tartrului poate varia in functie de natura alimentelor, a fluxului de saliva, iar indepartarea lui poate varia in functie de fixarea si aderenta lui la suprafata dentara. Detartrajul este indicat a se realiza inaintea oricarei manopere in cabinetul stomatologic pentru ca tartrul permite retentionarea placii bacteriene, un mediu neprielnic realizarii extractiilor dentare, interventiilor chirurgicale sau a tratamentului ortodontic si protetic.
Detartrajul se poate realiza cu instrumentar manual, cu aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat. Desi detartrajul mecanic permite indepartarea tartrului cu mai putin efort, este mai putin traumatizant pentru gingie si permite indepartarea coloratiilor dentare, este bine de stiut ca exista si contraindicatii:
- la pacientii cu probleme respiratorii pentru ca o data cu aspirarea apei pulverizate de aparatul de detartraj se pot aspira microbi;
- la pacientii care au o boala transmisibila prin aerosoli;
- la pacientii care au accese de voma exagerate;
- la pacientii cu peacemaker (stimulator cardiac);
- vibratiile pot fisura lucrarile protetice din portelan. De asemenea mai pot fi decimentate fatetele vestibulare.
Detartrajul ultrasonic nu este daunator smaltului dintilor, actionand doar asupra depozitelor de tartru.
Pentru finalizarea detartrajului se va face si periaj profesional pentru indepartarea in totalitate a depozitelor de pe dinte si pentru a obtine o suprafata lucioasa care sa nu favorizeze depunerea a noi depozite de tartru.