Vizitele la dentist trebuie facute in primul rand in scop profilactic. Se stie ca este mai usor sa previi decat sa tratezi.
COPII
Prima vizita este de natura observativa. Copilul trebuie sa faca prima vizita la dentist ca sa se acomodeze cu medicul si cabinetul fara sa se intervina efectiv. Daca se dezvolta, inca de la inceput, o relatie buna cu medicul dentist, vizitele in cabinet vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului celor mici.
Un copil imprietenit cu medicul dentist se va transforma intr-un adult imprietenit cu medicul dentist. Se recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc la varsta de un an. La aceasta varsta se poate intui dezvoltarea danturii si se poate interveni neinvaziv pentru corectia eventualelor probleme.
Nu folositi niciodata amenintarea “cu medicul” sau “cu injectia” pentru a va convinge copilul sa faca anumite lucruri. Copiii coopereaza si reactioneaza pozitiv numai in cazul relatiilor bazate pe incredere cu orice fel de doctor. Daca doctorul = “Bau-Bau”, copilul nu va fi dispus sa coopereze.
Incepeti prin a povesti copiilor despre prima vizita la dentist ca despre o experienta interesanta, explicandu-le ca si dumneavoastra ati trecut prin asa ceva si cum a decurs. Povestiti copiilor despre dinti si dentisti, ce fac, cum pot sa ne ajute si de ce sunt importanti.
Afisati o atitudine pozitiva fata de medicul dentist. Daca dumneavoastra, ca si adult, simtiti teama fata de medicul dentist, este important sa nu transmiteti acest lucru si copilului.
Programati vizita in cursul diminetii. Copii vor fi mai odihniti si mai cooperanti dimineata.
Fiti rabdator, calmati si incurajati copilul in caz ca ii este frica.
Discutati cu copilul dumneavoastra in termeni optimisti despre consultatia dentara.
Evitati sa folositi anumite cuvinte, ca de exemplu: “durere”, “injectie” , “nu te va durea deloc”, “nu-ti face nimic doctorul” etc.
Simulati vizita prin intermediul jocului MEDIC-PACIENT, iar copilul sa fie pe rand medic si pacient.
Alegeti cu grija medicul dentist. Este extrem de important ca prima experienta a copilului in cabinetul stomatologic sa fie placuta.
Dupa fiecare vizita laudati copilul si incurajati-l.
Uita de falsa premisa ca dintii de lapte se schimba si nu trebuie ingrijiti! Gandeste-te la sanatatea copilului tau si programeaza cea de-a doua vizita la medicul dentist!
ADULTI
Daca sunteti adult si mergeti prima data la dentist, trebuie sa cunoasteti cateva lucruri:
- trebuie sa stiti de ce afectiuni suferiti si ce tratament urmati si sa comunicati acest lucru medicului dentist;
- sa comunicati medicului daca aveti alergii;
- sa mergeti odihnit si sa mancati inainte de vizita la medicul stomatolog. Daca se va interveni si necesitati o anestezie sau daca vi se va pune un pansament dentar sau veti suferi o extractie, doua ore dupa interventie nu aveti voie sa mancati;
- sa nu consumati alcool sau substante stupefiante.
NU ASTEPTA PRIMA DURERE PENTRU A MERGE LA DENTIST!