Igiena orala la copiii mici

Igiena orala la copii trebuie realizata inca din primele zile de viata.

Pana la eruptia dintisorilor, cea care trebuie ingrijita si curatata este gingia, intrucat gurita micutului se umple frecvent de germeni si bacterii care ii pot pune in pericol sanatatea orala. In plus, masarea constanta a gingiutelor ajuta la eruptia mai usoara a celorlalti dintisori.

O data cu aparitia primului dintisor intra in functiune periajul dentar. Inainte de aparitia molarilor putem folosi o bucata de tifon steril pe care o infasuram pe degetul aratator si curatam dintisorii bebelusului prin miscari inainte si inapoi. Putem umezi tifonul in apa, ser fiziologic sau ceai de musetel.

Periajul dentar incepe la varsta de 2 ani. La inceput acesta se va realiza o singura data pe zi. Apoi, dupa ce copilasul se deprinde cu acest obicei, se va realiza de doua ori pe zi. Trebuie sa alegem o periuta adecvata cu perii moi, cu capul mic si rotund. Se foloseste o cantitate mica de pasta de dinti (cat un bob de mazare), iar la final copilul trebuie sa clateasca gura abundent. La inceput periajul se realizeaza de catre parinti, apoi sub supravegherea acestora, pana ce copilul deprinde periajul si acesta se transforma intr-un obicei.

Este foarte important sa obisnuim copilul cu o igiena dentara corect realizata.

Multi parinti au o conceptie gresita si cred ca dintii de lapte nu necesita o ingrijire atenta pentru ca oricum se schimba.

     ATENTIE!!! DINTII DE LAPTE SE SCHIMBA IN ETAPE.

Primul dintisor cade la varsta de 6 ani iar ultimul la varsta de 12 ani. In tot acest timp dintisorii trebuie pastrati sanatosi pe arcada pentru ca altfel pot provoca dureri foarte mari copilului. De asemenea, dintii de lapte cu infectii repetate pot afecta muguri dintilor permanenti (definitivi).

Trebuie, de asemenea, ca parintii sa stie ca primul dinte definitiv apare pe arcada la varsta de sase ani, in spatele ultimei maselute de lapte. Multi confunda molarul de sase ani cu un molar de lapte si nu ii acorda o atentie deosebita.

Acesti molari definitivi, in decursul a un an de la eruptia pe arcade, se pot sigila in santuri si fosete cu un lac special pentru a-i proteja de carii.

Daca ai un copil, intreaba stomatologul despre “sigilarea dintilor“.

Give a comment